Stappenplan

‘Van Basis naar Brug’ – Een stappenplan

In het (voor)laatste jaar van de basisschool oriënteren leerlingen en hun ouders zich op de middelbare scholen. Vaak heeft de basisschoolleerkracht al aangegeven welk type school het beste bij de leerling past.

Leerlingen van groep 8 ontvangen in de periode van 10 t/m 31 januari hun voorlopig schooladvies. Daarna maken zij de doorstroomtoets. Dit gebeurt in de periode vanaf 27 januari tot en met 16 februari. Uiterlijk 24 maart ontvangen de leerlingen en hun ouders het definitieve schooladvies van de basisschool. Met dit advies melden de leerlingen zich digitaal aan op de middelbare school (vo) in de periode 25 t/m 31 maart. De basisschool zorgt ervoor dat alle benodigde gegevens van de leerling voor 1 april bij de juiste middelbare school terechtkomen.

In de weken daarna neemt de middelbare school contact op met de basisschool om de leerling te bespreken en over te dragen. Tien weken na 1 april krijgt de leerling bericht van plaatsing. Vlak voor de zomervakantie hebben alle leerlingen een kennismakingsochtend op hun nieuwe school.

Hieronder zijn alle stappen van de procedure in een tijdlijn geplaatst:

Belangrijke momenten

  • Voorlopig Schooladvies: 10 – 31 januari
  • Doorstroomtoets: 27 januari – 16 februari
  • Definitief Schooladvies: uiterlijk 24 maart
  • Digitaal aanmelden bij middelbare school: 25 – 31 maart
  • Basisschool levert gegevens leerling aan bij de gekozen middelbare school: voor 1 april
  • Overleg & Overdracht basisschool – middelbare school: 1 april – 1 juni
  • Leerling ontvangt bericht van plaatsing: 10 juni
  • Kennismakingsochtend nieuwe school: 9 juli

Stappenplan Van Basis Naar Brug

de belangrijkste momenten in de aanmeldingsprocedure op een rij

Toelichting

Toelichting op de in de tijdlijn met een x gemarkeerd begrippen.

Advies basisschool (1)

OSO (2)

BRON (3)

Gegevens (4)

Aanmelding voor extra ondersteuning (5)

Toelaatbaarheidsverklaring bij VSO en praktijkonderwijs (6)

Loting (7)

Praktische links & downloads

Meer weten over samenwerkingsverbanden in de regio, toetsen en advies? Hier onder vind je praktische links naar andere websites en download van handige PDF documenten

Praktische links naar andere websites

Samenwerking VO scholen bij aanmelding

De scholen in de regio Amersfoort willen sterke fluctuaties in het leerlingenaantal per school voorkomen. Een plotselinge sterke groei of krimp in leerlingen heeft gevolgen voor onder meer de personele bezetting en huisvesting en zet de interne organisatie van een school onder druk. Dit heeft tot gevolg dat tijd en geld bestemd voor het onderwijs moeten worden ingezet voor de organisatie en (tijdelijke) huisvesting.

De scholen in de regio Amersfoort hebben gezamenlijk meer dan voldoende ruimte om alle leerlingen te huisvesten. Daarom hebben de scholen afgesproken om per school een maximum te stellen aan de instroom. Wanneer zich bij een school meer leerlingen aanmelden dan het vooraf bepaalde maximum, wordt er geloot. De leerlingen die zijn uitgeloot, worden doorverwezen naar een van de andere scholen.

Veel gestelde vragen over eventuele loting

Waarom is er gekozen voor loting bij een eventuele overaanmelding?

Hoe werkt de loting?

Kun je een tweede of derde keus opgeven?